La mai bine de 30 de ani de la revoluția din 1989, României îi lipsește un catharsis social prin care să-și accepte moștenirea comunistă și să facă pace cu trecutul, pentru a se putea putea înscrie permanent pe un traseu european. Dincolo de importanța culturală a conservării istoriei recente, o privire în trecutul apropiat ne poate ajuta și pentru a pregăti astăzi cetățenii activi de mâine. Concret, traiul cotidian al anilor `80 poate fi folosit ca bază pentru instrumente educaționale inovative, așa cum au fost cele pilotate de asociația noastră în anul 2019. În loc să vorbim școlărește despre importanța gândirii critice și a valorilor europene, preferăm să abordăm educația civică într-o manieră interactivă, prin crearea unor insule de educație experiențială.

Construim pe succesul evenimentelor organizate de asociația noastră în ultimii ani și lansăm Caravana 80east (Optzecist), un proiect aflat la intersecția dintre cultură (cu accent pe memorie recentă) și civism – un domeniu în care ne-am specializat în cei 8 ani de activitate. Caravana constă într-o permanentă expoziție itinerantă interactivă, asezonată cu activări culturale locale pe subiectul „viața de zi cu zi în comunism”, precum tururi ghidate prin oraș, expoziții foto cu iz local, storytelling și proiecții de film.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.