Revoluția revine adeseori ca o amintire tristă de final de an despre păcatele societății din care provenim. Retrăim fiorii lui Decembrie ’89 reci ca un păcat originar. Cei morți ne bântuie, greșelile ne urmăresc sau le urmărim, simbolurile Revoluției au ajuns să fie uneori atât de grele.

Cu sacrificiile, manipulările, cu morții și criminalii ei, Revoluția din 1989 a fost însă o Victorie – momentul eliberării și al renașterii societății. Autosalvarea unui popor. Revoluția nu are o problemă, însă amintirea ei de multe ori da.


Oare am putea să revedem acest moment definitor ca pe o sărbătoare, ca pe o sursă de energie socială? Am putea să trasăm un ghid de lumină din idealurile eroilor revoluționari, un câmp de flori care să ne îndrume pașii?

Memoria Revoluției de la 1989 înseamnă azi victime, dosare, numere. Avem numărul de gloanțe, numărul martirilor, numărul punctelor din Proclamația de la Timișoara. Dar mai știm care sunt ele? Mai știm ce voiau oamenii? Mai sperăm ce sperau ei? Știm numărul eroilor, dar mai știm lupta lor, optimismul și inocența lor?
Infografia inocenței tratează tensiunea dintre date și umanitate asupra căreia te invit să meditezi din mijlocul său.

Răzvan Pascu, autorul concepției artistice, descrie demersul său astfel:

„Revoluția revine adeseori ca o amintire tristă de final de an despre păcatele societății din care provenim. Retrăim fiorii lui Decembrie ’89 reci ca un păcat originar. Cei morți ne bântuie, greșelile ne urmăresc sau le urmărim, simbolurile Revoluției au ajuns să fie uneori atât de grele. Cu sacrificiile, manipulările, cu morții și criminalii ei, Revoluția din 1989 a fost însă o Victorie – momentul eliberării și al renașterii societății. Autosalvarea unui popor. Revoluția nu are o problemă, însă amintirea ei de multe ori da.Oare am putea să revedem acest moment definitor ca pe o sărbătoare, ca pe o sursă de energie socială? Am putea să trasăm un ghid de lumină din idealurile eroilor revoluționari, un câmp de flori care să ne îndrume pașii? Memoria Revoluției de la 1989 înseamnă azi victime, dosare, numere. Avem numărul de gloanțe, numărul martirilor, numărul punctelor din Proclamația de la Timișoara. Dar mai știm care sunt ele? Mai știm ce voiau oamenii? Mai sperăm ce sperau ei? Știm numărul eroilor, dar mai știm lupta lor, optimismul și inocența lor?Infografia inocenței tratează tensiunea dintre date și umanitate asupra căreia te invit să meditezi din mijlocul său”

Instalația face parte din proiectul „Caravana 80east”, co-finanțat de Adminstrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. Mulțumim partenerilor care ne-au susținut: Asociația BucureștiCentrul Cultural Expo Arte și H3

Ți-a plăcut acest articol?