Ne-am născut și copilărit (și) în anii 80. Am stat la coadă la lapte și ne-am inventat jocuri prin casă atunci când se lua curentul. Părinții noștri ne-au ocrotit, așa că n-am înțeles mare lucru din tragicul final al Republicii Socialiste Române, deși intuiam că lucrurile nu sunt tocmai OK. La 30 de ani de la Revoluție, România rămâne singura țară din estul Europei care nu are un muzeu al istoriei recente care să spună povestea vieții de zi cu zi din perioada comunistă.

Vizitează apartamentul comunist

În 2019, la 30 de ani de la Revoluție, lansam 80east, laboratorul nostru interactiv de educație civică. O scurtă călătorie în anii ’80, am recreat un apartament comunist într-o casă din București. Am vrut să oferim ocazia, în special tinerilor, să privească o zi obișnuită cu ochii unui om de-atunci, să pună mâna pe haine, tehnologii și jocuri din comunism, să deschidă debarale și cămări, să răsfoiască ziare și cărți și să interacționeze cu trecutul. Proiectul n-ar fi fost posibil fără ajutorul celor 100 de donatori și nenumăraților voluntari care au ajutat la construirea spațiului.

Pandemia ne-a forțat să închidem temporar apartamentul dar ideea rămâne vie în mintea noastră. Până se așează lucrurile, poți face turul virtual al apartamentului optzecist.

Citește ultimele articole