Tur comunist
Dacă vrei să faci un tur ghidat prin Sibiul comunist, poți porni de la punctele pe care le-am pus pe hartă.
Atunci și acum
Află cum au trecut anii în Sibiu: am selectat câteva fotografii de dinainte de 1989 și le-am suprapus peste aceleași locuri din prezent.
Sibiul a fost mereu plin de mister și de istorie. Încă din 1191, de când a apărut pentru prima dată în acte, sibienii (cu sau fără această titulatură) au început să așterne straturi de tradiții, de stiluri, de vremuri, peste ceea ce secole mai târziu, în anul 2007, avea să fie prima Capitală Culturală Europeană de pe teritoriul României.
Acum ștergem vopseaua proaspătă a secolului XXI și descoperim un Sibiu al comunismului. Blocuri în formă de cutii de chibrituri, arhitectură colțuroasă – ce nu avea nimic în comun cu căsuțele săsești din centrul orașului -, fabrici uriașe, magazine goale, străzi fără mașini.
Mă plimb aproape zilnic prin orașul în care stau de 19 ani și nu mi-l pot imagina liniștit, fără zeci de festivaluri, fără culoarea caselor din orașul de jos, fără turiștii străini din Piața Mare – care zâmbesc mereu și fac poze cu primăria. Nu mi-l pot imagina fără aura lui de oraș medieval. În schimb mi-a fost mereu complicat să îl percep ca pe un oraș comunist, gri și șters, în care oamenii stau la coadă pentru a-și procura hrana. Eu încerc să trec cu privirea peste bulevardele pline de blocuri-turn, peste bătrânii nefericiți din autobuze și replicile lor arhi-cunoscute „pe vremea lu` Ceașcă era mai bine”, dar știu că nu aceasta este atitudinea potrivită. Toate astea sunt the communist legacy și ar trebui tratate ca atare, documentate, șterse de praful revoluției și al perioadei de tranziție, integrate în viața noastră de zi cu zi.
Contribuitori: Teodora Minea (text și foto), Ion Mateș.
Dacă ai mai multe informații sau vrei să contribui la actualizarea conținutului din această pagină, te rugăm să ne scrii.
Mai multe articole despre Sibiu
Tudor Giurgiu: „Era și-un fel foarte interesant de a spune că eviți cenzura, prin intermediul metaforelor sau alegoriilor”
de Emanuela Mihailiuc Tudor Giurgiu este regizor și producător. S-a …Atunci și acum – Sibiu
Glisează pe fotografii pentru a vedea cum au trecut anii. …Fotografii din comunism din arhive internaționale
Richard & Kate Lomas – 1982 Britanicii au făcut o …Dan Perjovschi: la fiecare an pe care îl împlineam în vârstă, mai scădea cu un grad temperatura din casă.
Pe 3 iulie 2019, Dan Perjovschi a stat de vorbă …