de Elena Catană
fonotecat de Oana Constantin

În adolescență, Cristian nu se gândea că s-ar putea vreodată schimba sistemul dar în decembrie 89’, la 21 de ani, a participat alături de alți colegi de facultate la manifestațiile din Reșița.

A copilărit în Oravița, aproape de graniță, unde micul trafic cu sârbii făcea viața mai bună. Așa se obțineau discuri, gumă de mestecat, blugi. În adolescență se resemna cu vacanțele la mare, unde plecau un grup întreg pe un singur bilet. Nimeni nu se gândea atunci la vacanțe în străinătate, în țări străine: „Eram cumva resemnați că n-o să ajungem niciodată să le vedem”.

Copilărind aproape de graniță are numeroase amintiri despre ce se putea întâmpla cu cei care voiau totuși să fugă din țară, adică cu cei care nu se resemnau și treceau ilegal granița către Serbia de astăzi: „Legat strict de copilăria mea, sunt amintirile oamenilor care erau prinși, purtați înlănțuiți prin oraș de la unitatea de grăniceri până la procuratură prin oraș, ca probabil să ne arate nouă că cine încearcă așa ca ei, ca ei va păți.”

Foto: azopan.ro

Ți-a plăcut acest articol?